Sida 1 av 1

Postat: 10 januari 2007, 21:55
av gnagis
typ funderar på att starta detta?
någon som har erfarenheter
negativa och possetiva...

Postat: 10 januari 2007, 22:20
av Krister
Ok, motfrågor...

Har du en affärsplan klar?
Har du tänkt att köra detta på heltid, i så fall, har du kapital att klara dig på det närmsta halvåret/året?
Kan du företagsekonomi? Om inte se till att du har någon person som har bra koll på detta.

Räkna med att av den vinst du drar in kan du få ungefär 40% i fickan...

Postat: 10 januari 2007, 22:29
av andno
Om de nu inte har ändrat något de senaste åren så gäller följande.
AB behöver i motsats till en enskild firma ett aktiekapital (100 kkr) samt en auktoriserad revisor.
I en enskild firma så har du full betalningsansvar och en konkurs är det samma som en personlig konkurs.
Det kostar alltså mer att ha ett AB men du är inte lika bunden med ansvar såvida du inte bryter mot lagen.
Vinsten i en enskild firma blir din lön medan det blir vinst i ett AB.
I ett AB är du själv anställd som vem som helst.
Ett AB går att sälja men endast inventarier i en enskild firma.

Något speciellt du undrar över?

Postat: 10 januari 2007, 22:35
av gnagis
jag menar mera på F jämfört med FA skatt vad jag fattat är det ingen skilnad mera än att FA inebär att jag kan ha vanligt jobb vid sidan av?

jag har INTE tänkt att leva på bara detta utan det är en ide som jag vill testa på om det går att få till en lite dröm kan man säga...

afärsplan har jag ja.. men ingen bra antar jag då jag själv har dyslexi med mera <!--emo&;)-->Bild<!--endemo-->

bokföring med mera är jag livrädd för därför jag inte fått tummen ut innan... men har hittat detta program "SPCP - Enskild Firma" vilket fixar biffen åt en lätt genom ett prgram på datorn! <!--emo&:)-->Bild<!--endemo-->

kan säga i alla fall att jag kommer va först med denna "tjänst" som jag funderat på lite.. i alla fall vad jag vet <!--emo&:P-->Bild<!--endemo-->

Postat: 10 januari 2007, 22:37
av stiivN
Har du ett kapital, så kan du sätta det som om firman har lånat det. Sen när firman går med vinst kan du betala tillbaks till dig själv som lån och slippa en hel del avgifter <!--emo&:)-->Bild<!--endemo-->

Postat: 10 januari 2007, 22:46
av Krister
Ok.

För det första, dyslexi betyder att du har läs och skrivsvårigheter men inte att du är dum. Så en affärsplan bör du lyckas kirra till ändå.

Skillnaden mellan F och FA är vad jag vet att du kan anställa folk. Jobb på sidan av har inget med det att göra, vad jag vet.

Om du skall göra det på sidan av ditt nuvarande jobb är det viktigt att du pratar med din nuvarande arbetsgivare, för de kan ha lite åsikter kring det hela som gör att det blir riktigt trist om du inte gör det.

Postat: 10 januari 2007, 22:56
av Lillen
FA skatt innebär att du kan jobba som antälld

F skatt kan du bara vara egen företagare

Alla som kör eget som jag känner har FA skatt

Postat: 10 januari 2007, 23:29
av JG
jag kör f-skatt

skatteverket har väldigt bra informationsmöten, ring och boka in dig hos dom

Postat: 11 januari 2007, 00:33
av gnagis
<!--QuoteBegin-Krister+10 Jan 2007, 23:46:16--><div class='quotetop'>QUOTE(Krister @ 10 Jan 2007, 23:46:16)</div><div class='quotemain'><!--QuoteEBegin-->Ok.

För det första, dyslexi betyder att du har läs och skrivsvårigheter men inte att du är dum. Så en affärsplan bör du lyckas kirra till ändå.

Skillnaden mellan F och FA är vad  jag vet att du kan anställa folk. Jobb på sidan av har inget med det att göra, vad jag vet.

Om du skall göra det på sidan av ditt nuvarande jobb är det viktigt att du pratar med din nuvarande arbetsgivare, för de kan ha lite åsikter kring det hela som gör att det blir riktigt trist om du  inte gör det.
[right][snapback]364107[/snapback][/right]
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

nej nej det var int att jag var dum jag menade jag menade att det är inte rättstavat och kontrollerat <!--emo&;)-->Bild<!--endemo-->

Postat: 11 januari 2007, 01:02
av Flygare
f-skatt här med.

Postat: 11 januari 2007, 08:46
av MagnusL
Jag har själv haft FA. Det är ett bra sätt att både kunna få lön från sin arbetsgivare samtidigt som man knäcker lite extra vid sidan om.

Tänk på att det ÄR lite administration kring det hela.

Så fort du reggar din firma kommer skattemyndigheten vilja ha in skatt varje månad. Det kan man iofs få uppskov med.

Sen är det inte bara att köpa in en SPCS program och tro att det går av sig själv.. <!--emo&:)-->Bild<!--endemo--> Du måste lära Dig en del om företagsekonomi om Du vill sköta bokföringen själv.

Du kan också glömma den "vanliga" förenklade självdeklarationen från och med Du reggar firma. Så det blir lite mer jobb med den också.

Så se till att köra igång när Du vet att Du har jobb på ingång till firman, så slipper Du göra allt för att sen kanske inte få så mycket Du trott, men ändå sitta i skiten med all administration..

I vilket fall, lycka till! <!--emo&:)-->Bild<!--endemo-->

Postat: 11 januari 2007, 09:18
av Krister
Fskatt är företagsskatt lite enkelt förklarat...
Askatt är arbetstagarskatt lite enkelt förklarat...
(kollat upp detta nu)

Sen som Magnus säger, det är en del administration och när du väl sätter dig och gör en första budget (måste skickas in till skatteverket vid ansökan om f-skatt) så kommer det beräknas att du skall betala in årsskatten/12 varje månad från dag 1.

Sen finns det många fulingar man kan köra som egen företagare men det är det sista jag skulle råda dig att prova på... först få igång firman och köra det helt efter reglerna och sen kan du prova att stretcha regelbänken lite om du känner för det.

Sen som Magnus säger, att du har programmet gör dig väldigt lite nytta om du inte kan företagsekonomi.

Postat: 11 januari 2007, 11:23
av Hamlet
Det är inga större problem, kört enskild firma rätt många år för att ta sidospår utanför jobbet på. Begreppen är lite luddiga, RSV vill få en att tro att enskild firma är samma sak som att inneha F-skattesedel förutom eller i stället för A som alla föds med (fundera gärna en stund på varför inte alla föds till näringsidkare direkt).

Det är dock två skilda saker, du kan ansöka om F/FA skatt utan att registrera en firma.


Men skit samma, det vanliga är att man registrerar en enskild fima och ansöker om FA skatt samtidigt.

Postat: 11 januari 2007, 15:32
av gnagis
tja att jag behöver kunna lit företags ekonomi vet jag... ska äöven gå en kort kurs extra om detta... men vore lixom kul att veta av folk med erfarenht hur det gått för dom både dom som gått bra och dåligt <!--emo&:)-->Bild<!--endemo-->

Postat: 11 januari 2007, 15:38
av Krister
Gnagis: Mig gick det dåligt för... dels för att jag var dåligt påläst och för att jag fick massa "hjälp" som mer stjälpte än hjälpte.

Vad gäller skatteverket och hur mycket man skall betala i skatt kan ett knep vara att man i f-skatteansökningen säger att man räknar med att inte dra in några pengar första året... men då gäller att du lägger undan pengarna du egentligen skall betala i skatt så du kan betala det när du sedan deklarerar, annars kommer kronkalle direkt.