Får för mycket bensin Nya frågor. Problemet ÄR löst!!!! :)

Frågor om motor, drivlina, fälgar, däck etc. ställer du här
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

28 maj 2012, 18:15

Min b16a1 tar alldeles för mycka soppa. Jag mätte avgaserna idag på jobb och co ligger på 8%, HC på 700 och lambda på ca 08-09.
Förvisso kör jag utan kat men värdena är alldeles för höga så en kat kan inte sänka dom till rätt nivå.
Någon som har bra koll på vad det kan vara som gör att den öser in för mkt soppa?
Lambdorna är bytade och fungerar.
Kan också säga att tomgången är allmänt taskig. Motorn dör ibland på tomgång och den vill även pensla lite upp och ner. Det kan ju iofs ha att göra med att den får för mycket bensin?
Det är snart dax att besiktiga så jag måste lösa felet. Ibland får jag felkod 44.
Senast redigerad av 3 Robban32, redigerad totalt 4 gång.
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

29 maj 2012, 17:11

Verkligen ingen annan som haft liknande problem på en b16a1?
Ingen som har tips?
Robert Nilsson #233
Eisenhut
Styrelsen Gold
Styrelsen Gold
Inlägg: 1859
Blev medlem: 12 april 2005, 00:52
Bil: Honda Integra
Namn: Marcus Eisenhut
Ort: Malmö

29 maj 2012, 17:28

Det låter ju som att en lambda är paj. Felkod 44 är ju lambda och den brukar ju feta på ordentligt om lambdan felar. Testa byt vetja! :)
Mvh/Marcus Eisenhut

Kör:
Honda Jazz -03
Honda Integra Si JRSC -94
Honda CR-V -17

Kört:
Mercedes-Benz C220d -17
Mercedes-Benz C220d -16
Civic Tourer 1.8 Lifestyle -14
Civic 1.8 sport ADAS -15
Civic Tourer 1.6d -15
Civic 1.8 sport -06
Delsol VTi -93
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

29 maj 2012, 17:45

Jo jag vet, men när jag mäter lambdorna enligt wsm så ger dom rätt värde!
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
xzbatt
Påläst
Påläst
Inlägg: 686
Blev medlem: 28 juli 2004, 21:54
Ort: Västerås

29 maj 2012, 17:53

satt lambda sonderna tvärtom?
Kan en bil någonsin bli perfekt?
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

29 maj 2012, 18:43

Nej inte det heller!
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Micke 16v
Kunnig
Kunnig
Inlägg: 991
Blev medlem: 25 juli 2004, 00:43
Bil: Honda Civic
Namn: Mikael Haraldsson
Ort: Enköping

29 maj 2012, 19:47

Backventilen mellan insug och vevhuset är hel?
0736316013
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

29 maj 2012, 19:56

Japp!
Robert Nilsson #233
M Scotte
Jag är en Honda :D
Jag är en Honda :D
Inlägg: 7955
Blev medlem: 26 juli 2004, 12:30
Namn: Martin Scotte
Ort: Vellinge
Been thanked: 8 times
Kontakt:

29 maj 2012, 19:59

Rätt BTR? Eller rättare sagt runt 2.8 i soppatryck?
Martin Scotte
Subaru Outback -19
Jazz -07
Civic -92
Light travels faster than sound. That is why some people appear bright before you hear them speak
1.22.44 SuperStage(MScotte)
1.26.03 SuperStage(Gullabo)
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

29 maj 2012, 20:05

Jag har original BTR men har ej mätt trycket. Ska testa mäta det imorgon och se hur det ligger.
För visst måste väl motorn gå alldeles för fett med dessa avgasvärde som jag nämnde längre upp? Inte kan väl katten ta ner en så hög Co halt?
Bilen tar ca 1L/mil också, mest korta sträckor.
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

29 maj 2012, 20:11

Är det samma Map sensor på en d15b2 och en b16a1?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Jalle
Påläst
Påläst
Inlägg: 629
Blev medlem: 21 september 2005, 09:33
Bil: Acura TL 2004
Namn: Jari Saren
Ort: Paradis, Eksjö

29 maj 2012, 21:16

Har den gått normalt tidigare? Blev det bara så här helt plötsligt eller efter något mek?
Tempgivaren som ger signal till ecun kanske ger fel värden.
______
Banbil: Del sol -92 H22
Vardagsbil: Acura TL 2004
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

29 maj 2012, 21:51

Jag gissar på att den varit såhär hela tiden. Den har enligt min mening druckit lite väl mycket hela tiden. Det är jag som gjort swappet och byggt om från dpfi till mpfi. Var precis ute och ohmade motortempgivaren och den ligger inom rätt värde. Den ska ligga mellan 200-400 ohm. Iofs, gick jag en runda med hunden efter varmkörning innan jag kom på att jag kunde testa ohma den. Kanske hade motorn hunnit svalna för mycket på dom 10 minuterna? Kanske den sticker över 400 ohm när motorn är riktigt varm? Fast det stämmer inte heller då motorn går för fett hela tiden, både kall, ljummen och varm.
Provade också skifta kontakterna till lambdorna igen bara för att vara på säkra sidan. Då fick jag felkod 43 nästan direkt så lambdorna sitter rätt.
Blir f*n inte klok på detta! Kan det vara ecu'n som är kass? Hur vanligt är det?
Motorn har tidigare varit chippad med ett Unichip men det är urkopplat nu och där görs ju inga ändringar på original ecu när man kör med det.
Den var dessutom inkopplad när motorn satt i en annan bil så denna bilens kabelhärva är orörd.
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

30 maj 2012, 17:53

Har idag bytt map sensor från en annan bil som jag vet hade bra avgasvärde utan förbättring. :(
Nu kvarstår väl endast mätning av soppatryck och byta ecu! Eller finns det nåt annat jag missat?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

30 maj 2012, 21:45

Ingen som har haft samma problem och löst det?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
EMP
Lärd
Lärd
Inlägg: 1008
Blev medlem: 21 juni 2011, 18:27
Bil: Honda
Namn: Gustav eBay Karlsson
Ort: Ulricehamn

30 maj 2012, 21:51

Jag hade satt pengarna på tempgivaren ändå. Den går inte konstigt när den startas eller är kall eller?
Nu.
¤S2000! -04
¤Accord Executive K24 -04

Då.
#Civic VTI EG9 Turbo -92
#Civic VTI MC2 Brukkuk -98
#Civic VTI MB6 B20VTEC 2 b! -98
#Civic Type R EP3 -05
0706855663
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

30 maj 2012, 22:11

När den är kall och startas så går varvtalet upp till ca 2000rpm. När jag då kör iväg och ger gas kan den strypa sig ytterst lite, detta försvinner sen nästan direkt. När motorn sen börjar bli varmare så dör den på tomgång. Detta kan jag motverka om jag öppnar tomgångsskruven men då blir tomgången istället för hög när motorn uppnått arbetstemp.

Jag har nu googlat i flera timmar och hittade nyss en intressant tråd. En kille som hade liknande symptom som testade att koppla in denna ventil "pressure regulater cut-off solenoid valve" tillsammans med en map sensor från en Integra SI (samma som till en VT) Hans bil gick perfekt efter detta vilket troligen innebär att den gick snålare. Hans problem innan var att den var jobbig på tomgång och gick slött på låga varv. Stämmer överens med min.
Kan det vara så att jag måste ha pressure regulator cut off ventilen? Den är ju kopplad till BTR på en original VT. Eftersom att jag har swappat i en B16 i en ed kaross så saknar ju jag denna ventilen.
Någon som kan bekräfta om detta kan stämma?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

31 maj 2012, 18:23

Har idag plockat bort luftfiltret eftersom det gamla var smutsigt. Detta hjälpte marginellt. Jag märkte dock när jag mätte avgaserna igen att helt plötsligt började motorn magra ut och gå snålare. Men så fort jag gick ner på tomgång så började den gå fett igen. Jag provade även att byta btr utan någon skillnad och bytade även map sensorn mot en från en Vt. Har inte mätt efter bytet av map sensorn men avgaserna luktar fortf bensin och tomgången är knasig.
Kan det bero på IACV'n? Om inte den öppnar som den ska så får väl motorn för lite luft, speciellt på tomgång eller?
Hoppas att någon har lite mer hjälp att ge, blrjar bli riktigt drygt detta samt att bensinförbrukningen är hög och det tär på ekonomin :(
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

31 maj 2012, 21:41

Har nu varit ute och felsökt några timmar till. Har haft av iacv,n och den verkar funka. Bytte också till en annan motortempgivare utan resultat. :(
Avgasvärdena har sjunkit något men på tomgång går den riktigt fett. Kan man mappa bort detta eller måste man hitta felet innan man mappar?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
hamedius
Påläst
Påläst
Inlägg: 541
Blev medlem: 27 juli 2004, 19:09

1 juni 2012, 11:37

Robban32 skrev:Jag har nu googlat i flera timmar och hittade nyss en intressant tråd. En kille som hade liknande symptom som testade att koppla in denna ventil "pressure regulater cut-off solenoid valve" tillsammans med en map sensor från en Integra SI (samma som till en VT) Hans bil gick perfekt efter detta vilket troligen innebär att den gick snålare. Hans problem innan var att den var jobbig på tomgång och gick slött på låga varv. Stämmer överens med min.
Kan det vara så att jag måste ha pressure regulator cut off ventilen? Den är ju kopplad till BTR på en original VT. Eftersom att jag har swappat i en B16 i en ed kaross så saknar ju jag denna ventilen.
Någon som kan bekräfta om detta kan stämma?
det enda som den ventilen gör är bara till din nackdel. den gör så att btr'en får mindre lr ingen vacuum alls när motorn är kall, dvs fettar på lite extra.

det kan inte vara så att nån spridare hängt sej då? prova att antingen byta ut alla fyra om du har tillgång till en extra uppsättning lr byta plats på 1o4 med 2o3 och se om du får felkod 43 istället.
Hamed Piltan
CRX i-VTEC -88
Användarvisningsbild
Jalle
Påläst
Påläst
Inlägg: 629
Blev medlem: 21 september 2005, 09:33
Bil: Acura TL 2004
Namn: Jari Saren
Ort: Paradis, Eksjö

1 juni 2012, 12:24

Eller kolla stiften om de ser lika ut eller om något skiljer sej(blött sotigt).
______
Banbil: Del sol -92 H22
Vardagsbil: Acura TL 2004
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

1 juni 2012, 12:30

Tack Hamed! Då skiter jag i den ventilen alltså.
Problemet är att felkoden kommer väldigt sällan. Det har bara hänt 1-2 gånger för några veckor sedan och efter det har jag bytat en massa delar.
Motorn går riktigt bra och drar jättefint till varvstopp. Det är bara tomgången som klyddar. Innan jag får upp arbetstempen alltså efter fitv stängt så vill den dö när jag släpper gasen. När den sen blir riktigt varm så funkar det bättre. Har även noterat att tomgången sjunker när jag vrider på till halvljus eller sätter på fläkten. Förmodar att det är generatorn det är fel på. Men det kan väl inte påverka mitt problem?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

1 juni 2012, 12:30

Ska kolla stiften idag
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
EMP
Lärd
Lärd
Inlägg: 1008
Blev medlem: 21 juni 2011, 18:27
Bil: Honda
Namn: Gustav eBay Karlsson
Ort: Ulricehamn

1 juni 2012, 14:29

Tänk på att det finns risk att du späder ut oljan om den går väldigt fett, och då smörjer det sämre. Har den gått länge såhär ska du nog byta olja, bara ett tips!
Nu.
¤S2000! -04
¤Accord Executive K24 -04

Då.
#Civic VTI EG9 Turbo -92
#Civic VTI MC2 Brukkuk -98
#Civic VTI MB6 B20VTEC 2 b! -98
#Civic Type R EP3 -05
0706855663
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

1 juni 2012, 15:32

Jo, detta vet jag om. Byter olja och filter väldigt frekvent!
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

2 juni 2012, 21:43

Kollade tändstiften idag och dom är i stort sett lika allihop. Dvs helt rena precis som när dom är nya. Måste vara som att dom blir tvättade av all bensin. Dom var inte blöta utan torra och fina. Fattar ingenting av detta!!! Börjar bli riktigt lack! Biljäveln går så jävla bra och är riktigt snabb. Bara på tomgång den bråkar och går för långt ner i varv ibland.
Kollade kamremsinställningen också bara för att vara säker och den står 100% rätt! Spridarna tickar fint allihop. Fördelaren är ny.
Kan ecun vara kass och vara fel i mappen?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

2 juni 2012, 21:51

Tänkte på en sak till, kan för hårt ställda ventiler orsaka detta? Jag har aldrig justerat ventilerna sen jag köpte motorn och den är väldigt tyst.
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

2 juni 2012, 22:19

Någon som vet om jag kan testa med min PM6 ecu och se om det blir skillnad på avgasvärdena? Kan jag plugga in den i min ombyggda kabelhärva?
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Robban32
Master
Master
Inlägg: 1787
Blev medlem: 20 maj 2004, 13:50
Bil: Civic EK3 -99
Namn: Robert Nilsson
Ort: Lund

3 juni 2012, 14:47

Yess!!!! Tror att jag har hittat felet! Tog ur ecu,n igen och hittade detta:
Boxen är chippad. Det hade jag aldrig trott eftersom den har varit kopplad med ett unichip innan. Detta måste helt klart vara felet. Sitter det ingen switch så att jag kan köra på original mappen? Måste jag ha en annan box eller skaffa ett annat chip?
Fan va skönt detta känns. Har kliat mig duktigt i huvudet för detta kan ni tro. :):):):)
Syns dåligt på bilden men det står " 2 V-tech " på chippet. Någon som vet vad det är för mapp?
Bilagor
ImageUploadedByTapatalk1338727373.981581.jpg
Robert Nilsson #233
Användarvisningsbild
Micke 16v
Kunnig
Kunnig
Inlägg: 991
Blev medlem: 25 juli 2004, 00:43
Bil: Honda Civic
Namn: Mikael Haraldsson
Ort: Enköping

3 juni 2012, 16:32

Enklast är väl att fråga scotte eller kraft om dom har ett oem chip liggandes
0736316013
Skriv svar